Hoewel het serveren van voedsel op markten al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de meeste culturen, doken pas in het begin van de jaren negentig ambachtelijke food hubs op in Zuid-Afrika, die in de jaren 2010 aan populariteit wonnen als een heerlijk en down-to-earth tijdverdrijf.
Tegenwoordig gaat iedereen, van fijnproevers en modeliefhebbers tot plezierzoekers en gezinnen, naar markten om ingrediënten in te slaan, bij te praten met vrienden of de tijd te verdrijven. Ze zijn ook hotspots geworden voor toeristen, die op zoek zijn naar authentieke, impulsieve manieren om een (nieuwe) stad te ervaren.
Niet alleen bieden markten bezoekers de kans om de makers te ontmoeten, er is ook iets heerlijk zintuiglijks aan het ruiken van vers geplukte kruiden, het betasten van stukken fruit en groenten voordat je ze koopt en het proeven van een smörgåsbord van lekkernijen die je aandacht trekken - van olijven en ciabatta tot kombucha en ambachtelijke gin.
Covid-19 heeft, uiteraard, markt ervaringen steeds populairder gemaakt - vanwege de aantrekkelijkheid van de open lucht, die zichzelf over het algemeen leent voor social distancing.
Mister Goodlife heeft de beste markten van de Kaap voor je op een rijtje gezet.