"Veel van mijn gasten vragen naar de malaria risico's als ze in Zuidelijk Afrika op safari gaan, begrijpelijk! Natuurlijk loop je het liefst zo min mogelijk of zelfs géén risico. De risico's in de gebieden waar nog malaria voorkomt zijn tegenwoordig al klein en onderstaande tips geven richting! En er is goed nieuws voor de mensen die geneigd zouden zijn niet op safari te willen/durven vanwege kans op malaria: Gelukkig kun je in Zuid-Afrika ook uitstekend en op hoog niveau op safari in malaria vrije gebieden en parken. Ik help je graag verder!
In Zuid-Afrika komt malaria voor in het meest oostelijke deel van het land (inclusief delen van het Krugerpark). De malariagebieden kunnen in de loop der tijd wijzigen maar mijn advies omtrent malaria in Zuid-Afrika geef ik hieronder aan de hand van het kaartje."
Paars gebied (oostelijk deel, inclusief het Krugerpark):
Periode september t/m mei: Malaria pillen als Lariam of Malarone zijn eerste optionele keuze. In ieder geval kun je mug werende maatregelen nemen zoals bedekte kleding dragen. Ook raad ik aan de muggensprays en klamboes in de safari lodges waar je verblijft vooral te gebruiken.
Periode juni t/m augustus: Mug werende maatregelen zijn voldoende. Ik hou het zelf het hele jaar door bij deze 'gezond verstand' maatregelen maar raad mijn gasten aan zich vooral te laten voorlichten door de eigen huisarts en de website van thuisvaccinatie.nl te bezoeken.
Oranje gebied (strook ten westen van het Krugerpark):
Geen malaria pillen nodig, wel mug werende maatregelen nemen.
Groen gebied (rest van Zuid-Afrika):
Geen malaria pillen, geen mug werende maatregelen noodzakelijk
Tips om malaria in Zuid-Afrika te voorkomen:
Malaria pillen zijn voor Zuid-Afrika niet nodig indien u maximaal 2 nachten in deze gebieden verblijft. Mug werende maatregelen zijn dan voldoende. De malaria mug is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Het is erg belangrijk om maatregelen te nemen om malaria in Zuid-Afrika te voorkomen, naast eventuele malaria pillen.
Draag bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken). Bescherm onbedekte lichaamsdelen met insect-werende middelen. Middelen met DEET zijn het meest effectief. Gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net. Het net moet tenminste elk half jaar, of na wassen, opnieuw geïmpregneerd worden.
Let op: indien u koorts krijgt, raadpleeg direct een arts, dan is er een kans dat u malaria heeft opgelopen!
Deze informatie en tips komen van thuisvaccinatie.nl
Kijk ook op die website voor meer informatie.