beroemde-zuid-afrikanen-vlag-zuid-afrika-header

FAQ Zuid-Afrika

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Zuid-Afrika

FAQ: Selected by Mister Goodlife

world-map

Zuidelijke puntje van Afrika

Waar ligt Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika ligt op het zuidelijkste puntje van Afrika en wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen en de Indische Oceaan in het zuiden en oosten. De buurlanden zijn Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Het koninkrijk Lesotho ligt in de centrale oostelijke vlakte van het land.

Kaart Provincie Zuid-Afrika

 1.219.912 km²

Hoe groot is de oppervlakte van Zuid-Afrika?

De totale landoppervlakte van Zuid-Afrika bedraagt 1.219.912 km². Het land is vijf keer zo groot als Groot-Brittannië en drie keer zo groot als Texas.


  •     Kaapstad - 2.499 vierkante kilometer
  •     Johannesburg - 1.644 vierkante kilometer
  •     Durban - 2.292 vierkante kilometer
  •     Kruger Nationaal Park - 18.989 vierkante kilometer
kaart-wijnregios-zuid-afrika

9 provincies

Wat zijn de verschillende gebieden van Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is verdeeld in 9 provincies: West-Kaap, Oost-Kaap, Noord-Kaap, Vrijstaat, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Noord-West en Mpumalanga. Grote steden zijn Kaapstad, Johannesburg, Pretoria, Durban en Bloemfontein.
fourth-raadsaal-bloemfontein-zuid-afrika.jpg
Bloemfontein, Kaapstad, Pretoria

Wat is de hoofdstad van Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft 3 hoofdsteden. Deze zijn:

Bloemfontein: De locatie van het Hooggerechtshof, het hoogste gerechtshof in niet-grondwettelijke zaken. Het Constitutioneel Hof in Johannesburg is het hoogste rechtscollege voor constitutionele zaken.

Kaapstad: de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika en de zetel van het parlement.

Pretoria: de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika.

3332243434_ce3b154bb7_b.jpg
Meer dan 47 miljoen mensen

Hoe groot is de bevolking?

Zuid-Afrika is een divers land met een groot aantal traditionele achtergronden, talen en geloofsovertuigingen. Er wonen meer dan 47 miljoen mensen uit alle lagen van de bevolking. De bevolking van Zuid-Afrika is verdeeld in vier etnische groepen: zwarte Afrikanen, blanken, kleurlingen en Aziaten.

De zwarte Afrikanen vormen de meerderheid van de bevolking, die 76% van de totale bevolking van het land uitmaakt. Blanken zijn goed voor 13%, kleurlingen (gemengde blanke en zwarte afkomst) zijn goed voor 9% en Aziaten zijn goed voor 3%.

city-hall-pretoria-zuid-afrika.jpg

 Constitutionele democratie 

Wat voor soort regering heeft Zuid-Afrika?

Dit land is officieel de Republiek Zuid-Afrika en is een constitutionele democratie met een regering en een onafhankelijke rechterlijke macht, die alle onder een parlementair stelsel werken. De nationale, provinciale en lokale overheidsniveaus hebben alle wetgevende en uitvoerende bevoegdheden in hun eigen regio. Op zowel nationaal als provinciaal niveau zijn adviesorganen actief, die worden samengesteld uit de traditionele leiders van Zuid-Afrika.

De Zuidafrikaanse regering wordt gevormd door drie onderling verbonden bestuurslagen, namelijk de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. De wetgevende macht bestaat uit de Nationale Vergadering en de Nationale Raad van Provincies, de uitvoerende macht bestaat uit de president, die staatshoofd en regeringsleider is, en de rechterlijke macht, het Constitutionele Hof, het Hooggerechtshof en het Hooggerechtshof.

city-hall-pretoria-zuid-afrika.jpg

GMT+2

In welke tijdzone ligt Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika ligt 2 uur voor op Greenwich Mean Time (GTM), een uur voor op Central European Winter Time, 8 uur achter op Australian Eastern Standard Time en 7 uur voor op Eastern Standard Winter Time. Er is geen zomertijd en er zijn geen tijdzoneveranderingen tussen Zuid-Afrika en zijn buurlanden, of tussen de 9 provincies van Zuid-Afrika.

Tijdens de Europese zomertijd is er geen tijdverschil met Zuid-Afrika. In de wintertijd is er een tijdsverschil van 1 uur. Het is dan 1 uur later in Zuid- Afrika. Dit maakt Zuid-Afrika een ideale verre bestemming omdat er mede hierdoor geen sprake is van jetlag. 

paarl-sunrise-western-cape-zuid-afrika.jpg

Het hele jaar

Wat is de beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken voor mijn vakantie?

Zuid-Afrika is het hele jaar door een vakantiebestemming, maar het hangt allemaal af van wat voor soort ervaring u zoekt. Verschillende activiteiten zijn beter geschikt voor verschillende seizoenen.

Voor de beste game watching, bezoek tijdens een Zuid-Afrikaanse lente (augustus - oktober), walvissen kijken van half juni tot eind oktober en voor duiken en surfen, april tot september. De stranden van Kaapstad, Port Elizabeth en Durban zijn geweldig en het beste te bezoeken in de piek van de zomer (november - februari).

de-zuid-afrikaanse-rand

De Zuid-Afrikaase Rand (ZAR)

Welke munteenheid heb ik nodig voor mijn vakantie in Zuid-Afrika?

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Rand(ZAR). Uw vreemde valuta kunt u in Nederland verwisselen of ophalen bij de geldwisselkantoren. Het is handig om een kleine hoeveelheid Rand bij u te hebben Bij aankomst in het land. Zo voorkomt u dat u moet pinnen op een drukke luchthaven en/of binnenstad. Een rand bestaat uit 100 centen. Momenteel bestaan er bankbiljetten van R10, R20, R50, R100 en R200 en munten van 1c, 2c, 5c, 10c, 50 c, R1, R2 en R5.  De waarde van De Rand is lager dan die van de Pond en Dollar dit zorgt ervoor dat een bezoek aan Zuid-Afrika naar internationale maatstaven zeer betaalbaar is. 

In Zuid-Afrika kunt bij de meeste plaatselijke banken en wisselkantoren uw geld ophalen of wisselen. Geldautomaten (ATM) zijn er door in heel Zuid-Afrika in overvloed, op straat, in winkelcentra, bij benzinestations en op vliegvelden.

wallet-pay

Contant, pinpas & creditcard

Hoe kan ik betalen in Zuid-Afrika?  

Contant: In Zuid-Afrika wordt veel geld contant betaald. Veel accommodaties, restaurants en supermarkten accepteren ook creditcardbetalingen. Dit geldt ook voor steeds meer benzinestations, al raden we je aan om contant geld bij de hand te hebben om te tanken. In afgelegen gebieden is het niet altijd mogelijk om met creditcard te betalen. Houd daarnaast rekening met de stroomstoring, waardoor het onmogelijk is om met pinpas of creditcard te betalen.

Pinpas: U kunt terecht bij geldautomaten van nagenoeg alle bankinstellingen en pinautomaten  met uw bankpas/pinpas. Het wordt aangeraden uw werelddekking functie voor uw pinpas voorafgaand aan uw vertrek te activeren. De pinpas is ook te gebruiken in de meest winkels, restaurants, benzinestations. hotels, attracties enz enz.

Creditcard: De bekende internationale creditcards (Mastercard, Visa, American Express etc.) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Onthoud uw pincode!.  Een creditcard is in sommige gevallen zelfs vereist denk hierbij aan borgsommen voor autohuur en hotels. In hotels word er meestal gevraagd om een borgsom voor eventuele extra’s die u kunt gebruiken. Het bezitten van een creditcard kan er voor zorgen dat u een groot gedeelte van uw contant geld niet hoef te gebruiken voor borgsommen. Wanneer er word gevraagd om een borgsom  vult men hun creditcardslip met een bedrag in maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening.

money-saving-growth

10 - 15 %

Hoeveel fooi moet ik geven in Zuid-Afrika? (update 2024)

In Zuid-Afrika is het niet verplicht om fooi te geven. Het is wel gebruikelijk om fooien te geven voor een goede service. Het gebruikelijke percentage voor fooien  in hotels, restaurants en taxi’s is 10 - 15 %. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector. Het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven van 10 tot 15 rand . Bij tankstations hoeft u meestal niet zelf te tanken. Dit word voor u gedaan. De tankstationsbediende biedt daarna ook andere services aan zoals het schoonmaken van uw voorruit en het controleren van uw olie en/of bandenspanning . Op parkeerterreinen word er hulp aangeboden bij het parkeren door officiële en onofficiële parkeerwachters. Deze bieden meestal ook aan op uw auto te letten. Ook hier wordt het zeer op prijs gesteld als u wat fooi geeft. Porters in lodges en hotels kunt u ongeveer 50 rand geven per tas. Het is gebruikelijk om bij vertrek na overnachtingen in lodges een fooi achter te laten voor het personeel. Vaak wordt er hier gebruik gemaakt van een tipbox. De richtlijn voor deze tipbox is ongeveer 100 tot 150 rand per persoon per dag. Bij rangers (georganiseerde safariactiviteiten) is het gebruikelijk rond de 150 tot 250 rand per persoon per dag, en bij een tracker 100 tot 200 rand per persoon per dag. Maakt u een privé excursie of maakt u gebruik van een privé gids dan is de richtlijn 100 tot 150 rand per persoon per dag. Voor een halve dag gaat het richting de 75– 125 rand per persoon per dag voor een dagexcursie. De genoemde bedragen zijn uiteraard afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

piggy-bank-970340_1920

ZAR

Welke munteenheid heeft Zuid-Afrika?

De Zuid-Afrikaanse Rand staat lager dan de dollar, pond en euro. Dit zorgt ervoor dat Zuid-Afrika relatief goedkoop is. Naast de koers van het land zijn veel producten die worden gemaakt in Zuid-Afrika ook nog eens van een lagere prijsniveau in vergelijking met Nederland. Let op. In Swaziland betaal je met de Liliangeni (enkelvoud) of Emalangeli (meervoud), afgekort als E. De munt is één op één gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand, deze word ook bijna overal geaccepteerd. 

art-gallery-johannesburg-zuid-afrika-170x170.png

Ma-Vr - 09:00 t/m 15:30

        Za - 08:30 t/m 11:00

Zo - Gesloten

Wat zijn de openingstijden van banken?

De openingstijden van banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de banken gesloten. Creditcards worden algemeen geaccepteerd, waaronder American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika-3.jpg

Verschillende lagen

Wat voor kleren moet ik inpakken?

In Zuid-Afrika verschil de tempratuur en hoeveelheid neerslag per regio en periode. Het is belangrijk om te weten in welke periode u uw reis maakt. het is raadzaam om diverse soorten kleding mee te nemen met verschillende laagjes. Ook in de wintermaanden zijn de tempraturen in Zuid-Afrika zeer aangenaam. Er word aangeraden om luchtige katoenen kleding mee te nemen en wat warmere kleding voor de ochtenden en avonden voor tijdens safari’s in een open jeep. Voorbeelden voor deze gelegenheden zijn een warme trui, dichte schoenen(wandelschoenen) en een windjack. Ook een shirt met lange mouwen komt goed van pas als bescherming tegen muskieten. 

Vrijetijdskleding wordt geaccepteerd in de meeste restaurants, pubs en bars. De meeste clubs accepteren geen gasten in loopschoenen. Badpakken - vol of tweedelig - zijn voor het strand.

Schooluniformen worden op alle scholen in Zuid-Afrika gedragen. Over het algemeen is Zuid-Afrika erg modebewust, vooral in de grote steden - Kaapstad, Johannesburg en Durban. Jeans, overhemden, sneakers, sandalen, blouses, broeken en rokken worden allemaal beschouwd als geschikte dagelijkse kleding.

Tip: het is raadzaam schutkleuren te dragen tijdens safari, felle kleuren kunnen de aandacht trekken van wilde dieren. 

blue-phone-icon

+ 27

Wat is het landnummer van Zuid-Afrika?

Het landnummer van Zuid-Afrika is +27. U kunt in Zuid-Afrika interlokale gesprekken voeren met het juiste landnummer. Veel hotels, lodges en guest houses bieden directe doorkiesfaciliteiten. Als u geen verbinding kunt maken, zal een personeelslid u zeker kunnen helpen.

phone-

Jazeker!

Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken in Zuid-Afrika?

Uw mobiele telefoon kunt u bijna overal gebruiken in Zuid-Afrika. Als u twijfels heeft hierover neem dan contact op met uw provider. Het is mogelijk dat in sommige wildparken het bereik beperkt is of dat er zelfs geen bereik is.

Zuid-Afrika heeft 4 aanbieders van mobiele telefonie van wereldklasse, namelijk Vodacom - de grootste en populairste zijn MTN, Cell C en Virgin Mobile. Simkaarten kunnen bijna overal worden gekocht en zijn al verkrijgbaar vanaf R3.

power-plug

Jazeker!

Verloopstekker en/of adapter

Heb ik een speciale adapter nodig om elektrische apparaten te laden?  

Jazeker! In Zuid-Afrika heb je een verloopstekker of adapter nodig. De elektriciteit in Zuid-Afrika werkt op 220/230V, 50Hz AC en de stopcontacten zijn aangepast voor ronde of platte stekkers. De meeste hotelkamers hebben tegenwoordig ook stopcontacten die geschikt zijn voor onze Europese stekkers! De oude Zuid-Afrikaanse stekkers hebben 3 ronde pinnen. Een verloopstekker en/of adapter kun je vinden in supermarkten en elektronicawinkels voor een paar euro. . Ook het aanschaffen van een autostekker is handig voor het opladen van een tablet, mobiel of navigatiesysteem. En een power bank is handig vooral als je op safari bent.

country-road-panorama-route-south-africa.jpg

Kilometers, Kilogrammen & Celsius

Wat zijn de maten en gewichten in Zuid-Afrika?

Afstanden in Zuid-Afrika worden aangegeven in kilometers (km).

Gewichten wordt gemeten in kilogram (kg). 

Temperaturen worden aangegeven in graden Celsius (C)

de-kaapse-klopse-minstrel-carnival-zuid-afrika

12 officiële feestdagen

Wat zijn de officiële feestdagen in Zuid-Afrika?

 De winkelopeningstijden tijdens feestdagen zijn onduidelijk. Sommige winkels zijn 's ochtends open, andere zijn de hele dag gesloten. Het hoogseizoen in Zuid-Afrika is van half december tot half januari. De scholen hebben dan zomervakantie. Veel Zuid-Afrikaners gaan dan op vakantie in eigen land. Het kan dan erg druk zijn, vooral in kustgebieden en bij toeristische attracties zoals het Krugerpark, Robbeneiland of de Tafelberg. In het noorden van het land is het dan veel rustiger omdat het er erg warm wordt in december tot januari. Hiernaast is het dan ook het regenseizoen.


  •     Nieuwjaarsdag: 01 januari
  •     Dag van de mensenrechten: 21 maart
  •     Goede Vrijdag: De vrijdag voor Pasen (tussen eind maart en eind april)
  •     Feest van het Gezin: De maandag na Paaszondag
  •     Dag van de vrijheid: 27 april
  •     Dag van de Arbeiders: 01 mei
  •     Dag van de Jeugd: 16 juni
  •     Nationale vrouwendag: 09 augustus
  •     Dag van het erfgoed: 24 september
  •     Dag van de verzoening: 16 december
  •     Kerstdag: 25 december
  •     Dag van goede wil: 26 december
conversation

11 officiële talen

Welke taal spreekt men in Zuid-Afrika?

 In Zuid-Afrika zijn er 11 officiële talen. Ze spreken onder meer Afrikaans, wat redelijk lijkt op Nederlands. Doormiddel van langzaam Nederlands te spreken is de kans groot dat men je hier redelijk kan verstaan. Dit geldt ook vice versa. Engels is hier ook een officiële taal. Hiernaast zijn er nog 9 officiële “Bantu” talen. isiXhosa en isiZulu zijn de meest bekende. In het noordelijke deel van de provincie Limpopo  (ZaZoe regio) wordt er voornamelijk seSotho, sePedi en Tswana gesproken.

trein-zuid-afrika-

Vliegtuig, trein, bus

Welk openbaar vervoer is er in Zuid-Afrika?

  • Vliegtuigen: er zijn veel binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika. Deze vluchten worden vooral uitgevoerd door luchtvaartmaatschappijen zoals South African Airways. British Airways, Airlink Mango en Kulula. 

  • Trein: U kunt ook reizen met de trein in Zuid-Afrika. Zo beschikt Zuid-Afrika over vele luxe varianten van treinen.  De normale trein word zoveel mogelijk vermeden door mensen die een auto hebben. 

  • Bus:  Er zijn veel kleine bussen die voornamelijk kinderen naar school brengen en arbeiders naar hun werk .Het is niet gebruikelijk dat toeristen gebruik maken van deze bussen. Voor de toeristen is er een special bus genaamd de Baz-bus die rijd van Kaapstad naar Johannesburg. Deze bus zet ook toeristen af bij hotels en hostels ( voornamelijk backpackers) De greyhound- en Intercape-bussen leggen langere afstanden af. Deze moeten meestal van tevoren worden gereserveerd.  

  • Auto: bijna iedereen rijdt hier een auto. Vaak zijn de afstanden niet geschikt om te fietsen of wandelen. 

kraan-aanrecht-water

In steden & hotels

Kan ik in Zuid-Afrika uit de kraan drinken?  

In steden en hotels is kraanwater en drinkwater veilig. U kunt overal flessen water kopen. Drink geen water uit rivieren of reservoirs. Fruit, groenten, sla, sap en ijs kunnen overal veilig worden gegeten. 

injection-vaccinatie

DTP, Hepatitus A, Gele koorts 

Heb ik vaccinaties nodig voor Zuid-Afrika? 

Afhankelijk van de gebieden/plaatsen die u bezoekt in uw reisperiode zijn er verschillende  preventieve maatregelen. Een vaccinatie voor DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Indien u in een gele koorts en/of malariagebied komt, is een gele koorts vaccinatie verplicht en worden malariapillen aanbevolen.

mosquito

Sporadisch en in enkele gebieden

Komt malaria voor in Zuid-Afrika? 

Malaria komt voor in bepaalde delen van Zuid-Afrika. Seizoensgebonden malaria komt voor in het noordoosten en oosten, vooral langs de grens met Zimbabwe en Mozambique. In andere delen van Zuid-Afrika komt geen malaria voor. Of u tijdens uw reis in Zuid-Afrika malariamedicijnen moet gebruiken, hangt af van uw reistijd en route. Het wordt aanbevolen om malaria te voorkomen in de uiterste noordoosten en oostelijke regio's (inclusief Kruger National Park) van september tot mei. Het Muggenwerking wordt aanbevolen voor de rest van het jaar voor dit gebied en het gebied verder westwaarts. Malariamuggen bijten mensen vooral bij zonsopgang, ’s avonds en' s nachts. Het dragen van een lange broek, sokken en lange mouwen kan het risico op malaria verkleinen. Evenzo kunnen insectenwerende middelen die DEET bevatten enige bescherming bieden. Het wordt aanbevolen om onder een klamboe te slapen. 

Tip: Check voordat u een afspraak maakt voor vaccinaties en malariaprofylaxe of, en welke, aanbieders door uw ziektekostenverzekering worden vergoed. Lees meer op de malaria informatie pagina

security-veiligheid

Jazeker!

Met gezond verstand.....

Is Zuid-Afrika veilig om te reizen? 

Zuid-Afrikanen zijn in het algemeen vriendelijk en voorkomend. Criminaliteit komt echter in elke grote stad voor. Neemt u op uw reis door Zuid-Afrika voorzorgsmaatregelen die u elders ook zou nemen.  

Belangrijk: loop na zonsondergang niet alleen op straat. Draag geen dure sieraden en let goed op uw bezittingen. Wees waakzaam bij het opnemen van geld en het gebruik van creditcards voor transacties. Probeer reizen met de lokale bus/ metro in grote steden te vermijden, taxi's zijn relatief goedkoop en volop aanwezig. Het is niet aan te raden lifters mee te nemen en ook niet alleen te liften. Hou rekening met buurtbewoners en veehouders die met hun vee langs de weg lopen. Het wordt afgeraden om in het donker te rijden. 

scenic-view-eastern-cape-south-africa.jpg

(Sub)tropisch klimaat

Steppe- woestijnachtig klimaat

Welk klimaat heeft Zuid-Afrika? 

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, is het seizoen tegengesteld aan dat van Nederland. In Zuid-Afrika begint de zomer in december en begint de winter in juni. Het klimaat van Zuid-Afrika wordt sterk beïnvloed door de oceaan. Warme zeestromingen stromen langs de oostkust en koude zeestromingen stromen langs de westkust. Hierdoor zijn er grote verschillen in temperatuur en neerslag tussen verschillende delen van het land. De beste maanden om de noordelijke wildparken te bezoeken zijn juni tot oktober, zoals het Kruger National Park, Pilanesberg National Park, Madikwe Game Reserve en Timbawati Game Reserve. Dan is het gras laag en zorgen de kale bomen en struiken voor een beter zicht op de natuur. Kaapstad en de omliggende gebieden hebben van november tot april het mooiste weer, met de hoogste temperatuur en de meeste zonneschijn. 

muskietennet-klamboe

Nee, dat hoeft niet.

Moet ik een klamboe meenemen?

Nee, u hoeft zelf geen klamboe mee te nemen naar Zuid-Afrika. Indien deze nodig is dan zal dat aanwezig zijn in de accommodatie zelf.

taxi

Jazeker!

Rijden er Uber taxi’s in Zuid-Afrika? 

Jazeker! In sommige delen van Zuid-Afrika word er ook gebruik gemaakt van Ubers. Dit is vooral bekend in de grotere steden zoals bijv. Kaapstad.

Tip: Om sneller gebruik te kunnen maken van de Uber app ter plaatse. Download de app voor u op reis gaat. 

summertime-eastern-cape-south-africa

Goede wegen

Hoe zijn de wegen in Zuid-Afrika? 

In Zuid-Afrika rijd het verkeer links. De wegen en de wegaanduiding in Zuid-Afrika  zijn de beste in het hele continent. Alle wegen in Zuid-Afrika tot aan de kleinste toe zijn voorzien van wegnummers. De meeste wegen bestaan uit 2 banen en een brede vluchtstrook. Het is belangrijk om er rekening meet te houden dat snelwegen hier ook worden gebruikt als wandelpaden voor de lokale bevolking en vee. In de wildparken is er een speciale voorrangsregel die luidt: : “De dieren hebben altijd voorrang” 

apple-carplay

Jazeker!

Is het mogelijk om een navigatiesysteem te huren in Zuid-Afrika?

Jazeker! Er zijn verschillende verhuurmaatschappijen waar er op aanvraag een navigatiesysteem  kan worden gehuurd. De prijzen verschillen per verhuurmaatschappij. Via Google maps op uw eigen telefoon komt u natuurlijk ook overal!

planes-sunset

Nee, dit hoeft niet

Moet ik bij vertrek uit Zuid-Afrika nog vertrekbelasting betalen?

Bij vertrek vanaf een Zuid-Afrikaanse luchthaven betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket, zowel voor binnenlandse als internationale vluchten.

doctor-hospital-nurse-patient

Jazeker!

Zijn er goede gezondheidsvoorzieningen? 

Over het algemeen is de medische zorg in Zuid-Afrika goed. In alle gebieden zijn er artsen en ziekenhuizen. In de meeste grotere steden heeft men zelfs de keuze tussen staatsziekenhuizen of privé ziekenhuizen. De privé ziekenhuizen zijn veel duurder en moderner dan de staatsziekenhuizen. Belangrijk is dat u uw creditcard & reisverzekering papieren meeneemt. In privé ziekenhuizen kunnen ze vragen naar uw kredietwaardigheid/verzekering.

walvissen-spotten-zuid-afrika-11-1.jpg

Juni t/m November

Wanneer zijn er walvissen te zien bij Hermanus?

Van Juni tot en met November kun je de walvissen in Hermanus zien. Ze komen dan naar dit gebied om te paren en kalven. De absolute piek voor het zien van de walvissen is vanaf juli tot en met september.

paspoort-en-vliegtickets

Paspoort, Visum, Rijbewijs

Wat zijn de visum- en paspoortvereisten?

Douaniers aan de grens bij Zuid-Afrika kunnen vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en/of voldoende financiële middelen voor de duur van het verblijf te overleggen.  

 

Paspoort 

Voor passagiers met de Nederlandse nationaliteit is een Zuid-Afrikaans paspoort vereist. Het paspoort is 30 dagen geldig na het einde van de reis. Vanaf 1 juni 2015 gelden de nieuwe regels voor passagiers onder de 18 jaar die willen reizen naar en van Zuid-Afrika. . Naast een geldig paspoort dient u ook de originele geboorteakte van uw kind (of een gewaarmerkte kopie van het origineel) meenemen. De kinderen van gescheiden ouders hebben ook de schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig. Voor een verblijf van minder dan 3 maanden moet uw paspoort nog minimaal 30 dagen geldig zijn nadat u van plan bent Zuid-Afrika te verlaten, en er moeten twee blanco pagina's zijn. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Als Nederlandse toerist krijg je automatisch een visum voor 90 dagen. Het visum is de stempel op het paspoort die u bij de douane ontvangt. Als uw nationaliteit anders is, kunnen andere regels van toepassing zijn. Als uw reisroute u naar Swaziland brengt, moet uw paspoort nog 3 maanden geldig zijn na aankomst in Swaziland. Nederlanders hebben een Zuid-Afrikaans paspoort nodig, dat na vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig is. Het paspoort moet ten minste twee aangrenzende blanco pagina's bevatten voor in- en uitreisstempels. 

 

Visum 

Er is geen apart visum vereist voor een verblijf van minder dan drie maanden. Een geldig Nederlands paspoort, minimaal 30 dagen geldig na terugkomst uit Zuid-Afrika, en minimaal één blanco pagina. Let op: sinds 2015 heeft Zuid-Afrika de visumregels voor internationale toeristen onder de 18 jaar gewijzigd. Voor kinderen onder de 18 jaar moet nu een gecertificeerde geboorteakte worden overlegd. Dit naast het paspoort. Als het kind met twee biologische ouders reist, is dit alles om een gratis toeristenvisum (afgestempeld) te krijgen. Als het kind niet met de biologische ouders reist, zijn aanvullende documenten vereist. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig om korter dan 90 dagen in Zuid-Afrika te verblijven. De plaats en datum van binnenkomst en vertrek worden echter in het paspoort gestempeld. Hier zijn geen kosten aan verbonden. 

 

Rijbewijs 

Als je een auto wilt huren in Zuid-Afrika, moet je aan verschillende eisen voldoen. Om onnodige problemen te voorkomen, dient u voorbereid te zijn op uw reis - een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar word wel aanbevolen. Als u wordt gearresteerd en het senior personeel uw rijbewijs niet kan lezen, kunt u een boete krijgen. Op vertoon van je rijbewijs kun je bij elk ANWB-verkooppunt betalen voor de internationale variant. Je hebt ook de meest recente pasfoto nodig. Neem uw normale rijbewijs en internationaal rijbewijs mee. Met een Nederlands rijbewijs kun je een auto huren in Zuid-Afrika. Hoewel op het Nederlandse rijbewijs ook een Engels "rijbewijs" staat, is dat niet in alle gevallen voldoende. Autoverhuurbedrijven en lokale politie hebben soms internationale rijbewijzen nodig. Het internationaal rijbewijs kan niet afzonderlijk worden gebruikt. Het is uitsluitend geldig in combinatie met het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB, zowel voor ANWB- leden als niet-leden. Het internationale rijbewijs toont u aan dat u over het juiste rijbewijs beschikt.   

 Belangrijk:  Check altijd de laatste stand van zaken bij de officiële instanties.  


Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke reisdocumenten noodzakelijk zijn.  

beroemde-zuid-afrikanen-vlag-zuid-afrika-header

Zuid-Afrikaanse vlag

Wat stellen de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag voor?

De huidige nationale vlag van Zuid-Afrika werd voor het eerst gemaakt in april 1994, na de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, om het einde van de Apartheid en het nieuwe democratische Zuid-Afrika te symboliseren. De vlag is ontworpen door Frederick G. Brownell en heeft horizontale banden van rood aan de bovenkant en blauw aan de onderkant, gescheiden door een centrale groene band, die zich splitst in een horizontale 'Y'-vorm.


De Y vormt een gelijkbenige driehoek waarvan de armen worden gescheiden door smalle gele banden. De rode en blauwe banden worden van de groene band en de armen gescheiden door smalle witte strepen. De Zuid-Afrikaanse vlag is de enige nationale vlag ter wereld die zes kleuren heeft en geen zegel en brokaat.


De vlag betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Volgens de ontwerper van de vlag symboliseert het rood het bloed dat werd vergoten tijdens de verschillende oorlogen en conflicten in het land. Ook wordt gesuggereerd dat het blauw staat voor de lucht en de twee oceanen die het land flankeren.


Het groen symboliseert de boerderijen en de rijke, natuurlijke omgeving van het land, terwijl het geel staat voor de natuurlijke rijkdommen, met name goud. Tot slot wordt gezegd dat het zwart staat voor de zwarte Zuid-Afrikanen, terwijl het wit staat voor de blanke bevolking van het land.


Ironisch genoeg zijn drie van de kleuren - zwart, groen en geel - ook terug te vinden in de vlag van het Afrikaans Nationaal Congres, ondanks de officiële ontkenning van de symboliek. De andere drie kleuren - rood, wit en blauw - zijn de kleuren die worden gebruikt in de vlag van Nederland en het Verenigd Koninkrijk, alsmede in de oude Zuid-Afrikaanse vlag. Dit zou kunnen worden gezien als een weergave van de eenheid tussen de twee Zuid-Afrikaanse tradities.


Wat is het Zuid-Afrikaanse wapenschild?

Het nationale wapenschild, of staatsembleem, is het hoogste visuele symbool van de staat. Het nationale wapenschild werd gelanceerd op de Dag van de Vrijheid op 27 april 2000. De verandering was een weerspiegeling van het streven van de regering om het nieuwe democratische Zuid-Afrika en een nieuw gevoel van patriottisme voor het voetlicht te brengen. Het wapenschild bestaat uit een reeks boven elkaar geplaatste elementen in een duidelijke symmetrische eivorm.


Het eerste element is het motto, omcirkeld in een groene halve cirkel. De halve cirkel wordt gecompleteerd door twee symmetrisch geplaatste paren olifantenslagtanden die naar boven wijzen. Binnen de ovale vorm die door de slagtanden wordt gevormd, bevinden zich twee korenmantels die een gouden schild omlijsten. De vorm van het schild verwijst naar de trommel en bevat twee menselijke figuren die ontleend zijn aan Khoisan rotskunst. De figuren staan tegenover elkaar en groeten elkaar, als teken van eenheid.


Boven het schild is een speer en een knobkerrie gekruist in een enkele eenheid. Deze elementen zijn harmonieus gerangschikt om focus te geven aan het schild en de onderste ovale vorm van de fundering te voltooien. Direct boven de ovale vorm van de basis is het visuele centrum van het wapenschild, een protea, de nationale bloem van Zuid-Afrika. De bloemblaadjes van de protea vormen een driehoekig patroon, dat doet denken aan de ambachten van Afrika.


Boven de protea is een secretarisvogel geplaatst en de bloem vormt de borst van de vogel. De vleugels van de vogel zijn opgeheven in een vorstelijk gebaar, met kenmerkende kopveren. De opkomende zon boven de horizon bevindt zich tussen de vleugels van de vogel en maakt de ovale vorm compleet.